Tuesday, June 19, 2007

-Ποιοι είναι οι ‘ηλίθιοι’;

Όποιος αντικρίζει το εξώφυλλο ή διαβάζει τον τίτλο του βιβλίου μου ( http://www.rodafinos.cjb.net ), κουνάει το κεφάλι συγκαταβατικά συμφωνώντας: «Δίκιο έχει ο συγγραφέας, πράγματι είναι ανίκητοι», προφανώς σκεπτόμενος άτομα άλλα πλην του εαυτού του. Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρονται, πάντως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να δει το βιβλίο και να συμφωνήσει: «Δίκιο έχει ο συγγραφέας, πράγματι είμαστε ανίκητοι». Αρχίζω να ανησυχώ μήπως οι ηλίθιοι είναι μυθικά πρόσωπα αφού ακόμη δε συνάντησα κανέναν…

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, κι εγώ στο μυαλό μου ‘τους άλλους’ είχα: τον διευθυντή, τον καθηγητή, τον διαιτητή, την ατζαμή οδηγό, τον αγενή υπάλληλο, το άγαρμπο γκαρσόν, τον ‘καθυστερημένο’ συνεργάτη, τον ενοχλητικό πωλητή, την… πεθερά και γενικότερα άτομα τα οποία δεν φέρονται ‘σωστά’ - δηλαδή ‘όπως θα θέλαμε να φέρονται εμείς’!
[Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η αναφορά μου δεν έχει να κάνει με διανοητικά καθυστερημένους, παρά με άτομα που απλά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και έχουν άλλη αντιμετώπιση από τη δική μας.]

Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησα ότι ως διευθυντής, καθηγητής, οδηγός, συνεργάτης, συχνά είμαι εγώ ο ηλίθιος στη ζωή κάποιων άλλων, σύμφωνα με την άποψη των οποίων δεν συμπεριφέρομαι πάντα ‘σωστά’… δηλαδή όπως θα ήθελαν αυτοί! Στη συνέχεια, αντιλήφθηκα ότι ακόμη πιο συχνά ήμουν ο ‘ηλίθιος’ για τον… εαυτό μου! Παράλογες ιδέες, αντιλήψεις και πιστεύω όπως: ‘πρέπει να με αγαπούν όλοι’, ‘πρέπει το σπίτι μου να είναι πάντα καθαρό’, ‘πρέπει να είμαι καλός σύζυγος, εραστής, μάνατζερ, πατέρας, γιος, φίλος…’, δημιουργούν προβλήματα και …‘ανισορροπίες’ για μας και για τους γύρω μας.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη και η ξακουστή και απλοϊκή στην κατανόηση και στην εφαρμογή της μέθοδος «Ρο», μια αγωγή προληπτική και θεραπευτική στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών ατόμων, αλλά και καταστάσεων. Πρόκειται για μια αλάνθαστη(!) τακτική που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ή πιθανόν να αντιμετωπίσετε.

Περιγράφεται επίσης με αρκετή δόση χιούμορ μία ολόκληρη ημέρα του «Δάνου Αγχώτη», ενός σύγχρονου Δον Κιχώτη, ο οποίος, έχοντας τελειώσει την ανάγνωση του θεωρητικού υποβάθρου, δοκιμάζει να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη. Από τη στιγμή που ξυπνάει, μέχρι τη στιγμή που επιστρέφει εξουθενωμένος στο σπίτι, αντιμετωπίζει με θάρρος και στωικότητα τα θηρία και τους δράκους (τους ηλίθιους) του σύγχρονου κόσμου: τον/την παρτενέρ στην τουαλέτα, τον γεματούλη που τον στριμώχνει στον ανελκυστήρα, την κυκλοφορία στο δρόμο, το αφεντικό, τον δυσαρεστημένο πελάτη στη δουλειά, αλλά και το πιο δύσκολο άτομο: τον εαυτό του και τις δικές του παράλογες απαιτήσεις.

Αρκετά όμως η διαφήμιση. Δημιούργησα το blog αυτό για να ακούσω (διαβάσω) τις δικές σας ιστορίες και τις ιδέες για την αντιμετώπιση ‘ηλιθίων’ ατόμων και αντίξοων καταστάσεων. Έρευνες (π.χ. Pennebaker et al., 1988) δείχνουν ότι η συζήτηση περί του προβλήματος ή η εκμυστήρευση, ακόμα και με τη μορφή καταγραφής του σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα οποιοδήποτε φύλλο χαρτιού –ακόμη και αν στη συνέχεια δεν το δείξουμε στο άτομο που προκάλεσε τα συναισθήματά μας ή το πετάξουμε– συνδέεται με την αποδοτικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και με την καλύτερη υγεία, συνολικά. Επιστρατεύστε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι και… τρέμε Anna Frank!

Γράψτε τις ιστορίες σας με τον υπάλληλο της εφορίας, τον διευθυντή της πολεοδομίας, τον καθηγητή στο σχολείο, τον κακομούτσουνο περιπτερά, την κοπέλα ή το αγόρι σας, αλλά και το τι κάνατε για να συνέλθετε και να δείτε τα πράγματα αλλιώς. Μην ξεχνάτε ότι πολύ συχνά εμείς είμαστε οι ‘ηλίθιοι’ για κάποιους άλλους (και ίσως αυτή τη στιγμή κάποιοι άλλοι γράφουν για μας)… αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Καλή διασκέδαση!

Ο πρόεδρος ...

Άγγελος Ροδαφηνός

6 comments:

Al Theo said...

Αγαπητέ Άγγελε,
ένα πρώτο μικρό σχόλιο στον ιδιαίτερα ευφυή προβληματισμό σου: γιατί όλοι ισχυριζόμαστε ότι οι ηλίθιοι "είναι" ανίκητοι και κανένας ότι οι ηλίθιοι "είμαστε" ανίκητοι;
Αν ήμουν ανίκητος, ειλικρινά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να παραδεκτώ ότι είμαι ηλίθιος, άσε δε που αν ήμουν ανίκητος (που σημαίνει επιτυχημένος, πλούσιος κλπ κλπ) ούτε θα τολμούσε κανείς αλλά ούτε και θα ήθελε να με χαρακτηρίσει ηλίθιο, πράγμα που σημαίνει ότι, ηλίθιος γαρ, θα είχα την αίσθηση ότι είμαι ένας ανίκητος έξυπνος!
Ως τέτοιος λοιπόν, πολύ θα μου την έδιναν οι ηλίθοι!

Θοδωρής Αλεξίου

elen fyseki said...

Να επισημάνω κ.Αλεξίου πώς αν ήσασταν ανίκητος θα ήσασταν ένας έξυπνα έξυπνος ηλίθιος.
Θα ήθελα να πω πως για μένα ηλίθιος είναι κάποιος που ενώ τον έχω εξηγήσει πολλάκις κάτι,εξακολουθεί να το κάνει λάθος. Αλλά είμαι και εγώ ηλίθια για κάποιον φυσικό που προσπαθεί να μου εξηγήσει κάποιο φαινόμενο χωρίς ίχνος αποτελέσματος καθώς έχω μαλώσει με τη φυσική... 'Αρα????

ΤΟ ΕΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ said...

Αγαπητέ κ. Ροδαφηνέ,
Ίσως ήδη να με γνωρίζετε από την αποστολή κάποιου ενημερωτικού email...
Αυτό που θέλω προσωπικά να πω είναι πως πολλές φορές αναγνωρίζω στον εαυτό μου κάποια από τα χαρακτηριστικά των ηλιθίων που περιγράφετε στο βιβλίο σας, τα οποία εκφράζονται κυρίως μέσα από την καθημερινή πραγματικότητα, όπως κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κάνει ο κάθε αξιοπρεπής "ηλίθιος" που έχει το "γνώθι σαυτόν".

Με εκτίμηση,
Ένας ακόμη "ηλίθιος" θαυμαστής!

Dr Angelos Rodafinos said...

Agapiti Elen Fyseki,
os proedros omologo ki ego oti me eknevrizoun aytoi pou den katalavainoun. Me ti diafora oti gia akoma mia fora, ego eimai o ilithios pou perimenei apo olous tous allous na katalavainoun kai na ferontai opos "prepei" ( = opos tha ithela ego).
Kai fysika, opos poly sosta lete, sti fysiki (psemmata, ego imoun kalos sti fysiki), i se kapoio allo antikeimeno, syxna aytos pou den katalavainei tha imoun ego.
Otan vevaia milao gia ilithious den ennoo notika sterimena atoma, alla atoma pou den ferontai opos tha thelame emeis (emeis oi ilithioi, giati perimenoume na ferontai opos theloume).
Epeidi mperdeytika ki o idios, pros to paron sas xaireto.
Me timi,
O proedros.

acw said...

Hello everybody!

Greetings from Ioannina!

I was in a seminar from EOMMEX in Ioannina and I was very happy to meet personaly Mister Rodafinos, and the lessons that Ms. Rodaninos gived to us: The Success Notess was very interesant and I make a change in my life, based in Σ.Κ.Α.Β.Ε. I recomanded to reade for many people and friends and Im transleding in albanian language, to help another person.
The most important was the SMILE.

Friendly Elanko
www.gam.com.gr
www.absw.tk
http://www.freewebs.com/poezi-/fotoalbumi.htm

acw said...

Πείτε που βρίσκεται ο Αλέξης

(Αφιερωμένο στον Αλεξ και την Νατέλα)

Οι γκρίζες μέρες του γέρου χειμώνα
έριξαν σιγά σιγά
τα ασπρισμένα μαλλιά του χιονιού
τα οποία σκέπαζαν άκρως
την αγανάχτηση της Νατέλας.

Οι σκέψεις σαν σταγόνες νερού
συγκρούονται η μια με την άλλη
δημιουργώντας στροβιλιζόμενες
την ομιχλώδη βροχή της αμφιβολίας.

Η ψυχή μπήκε άθελα
στη κατασκότεινη διατάραξη
της παγωμένης ανησυχίας
για το πατημένο χιόνι:

Θα μπορούσε να κρατήσει
την θλίψη της;

Η μεμβράνη της ομίχλης
σκοτείνιασε,
οι ανήσυχες σκέψεις
πολλαπλασιάστηκαν...

Πέρασαν τόσοι μήνες και
ο Αλεξ ακόμα δεν βρέθηκε.

Ω, γάντζοι της σύγχρονης εποχής!

Γιατί κρύβετε στα αρπακτικά νύχια σας
τα ίχνη της μυστηριώδης εξαφάνισης;

Ξυπνήστε από τις μακάβριες κραυγές
των μητέρων και πείτε την αλήθεια
έστω και αργά.

Σ’αυτή την ημέρα – αιώνια
σας παρακαλώ
να αποδώσετε τη δικαιοσύνη.

Πείτε μας που βρίσκεται ο Αλέξης.


Έλντα Ανδρέα Κοκονέσι – Elanko

albelanko@gmail.com